Läger nyttig erfarenhet

Läger

Scoutläger är ett kapitel för sig. Man vet inte vad man ger sig in på första gången. Speciellt när man inte varit scout själv.

Och läger inom scouting vad är det?

Jo en längre vistelse 3-14 dagar oftast sommartid. Man bygger upp en lägerby med tält, spisar för matlagning, bord, toaletter med mera. Man gör allt med slanor utom tälten som man har med sig.

Kårläger är ett läger med egna kårer eller några kårer som går ihop.
Distriktsläger är läger där hela distriktet gör ett läger tillsammans.
Regionsläger är ett större läger med flera distrikt.

Och så Jamboree , en jamboree är ett stort internationellt scoutläger. Ordets ursprung är omtvistat. Jag och Kjell var båda med på läger i Kristinastad 2001 med 26000 scouter, 2006 i Tjeckien med 5000 scouter och Kjell 2006 i Kristiansstad med 250000 scouter..

Första lägret Åstön utanför Härnösand. Jag och en ledare till skulle bo med våra 6 junior och 6 patrullscouter. Kjell var bara med och reste våra tält sen skulle han hem och jobba.

Fint väder hela lördag - första dagen. Andra dagen var lite mulet och blixtrade på avstånd. På kvällen satt alla i sina tält och sydde lägermärken, de som var klar var på väg i säng.

DÅ kom regnet och blixtrarna. Det regnade MYCKET, alla ut ur tälten grävde diken runt varje tält. Medelpad  hade värsta blixtarna i hela landet. Härnösands scoutkårs patruller hade sina tält i en svacka. De fick flytta över till vår ledartipi, blöta sovsäckar och kläder. Vi höll på till 2 på natten innan vi kunde får sova. Sen upp på morgonen kl.7.00, väcka alla scouter, fixa frukost på öppen eld. Tur vi bodde med Härnösands scoutkår med erfarna ledare.

Följande dagar var fint väder men sista kvällen på lägerbålet kom regnet tillbaka men utan blixt.

Vi, jag och min man Kjell har hunnit vara med på många scoutläger. Men också varit med och planerat scoutläger för allt mellan 100 till 1000 scouter. Och jag säger en sak, man ska inte klaga på hur ett läger är innan man varit med och planerat själv. Det är mycket jobb och det är lika mycket arbete före, under och efter läger oavsett det är 80 scouter eller 1000 st.