Scout är vad du är inte gör

Scouting

Måste förklara en sak först innan du läser alla sidor om scouting.

Alla scouter i Sverige ska delas in i samma åldersgrupper som kallas samma sak över hela landet. Det beslutade Scouterna 2008. Den nya indelningen blir spårarscout (8–9 år), upptäckarscout (10–12 år), äventyrarscout (12–15 år), utmanarscout 15–18 år och roverscout (18–25 år).

Tidigare förekom namn som miniorscout, juniorscout, patrullscout och seniorscout. Förr, fram slutet av 60-talet, kallades de yngsta pojkarna för vargungar och flickorna  blåvingar. 

Men nu till Ersboda

1987, Ersbodadagen, (en aktivitet på Ersboda där föreningar bl.a Korpen, Länsförsäkringar, Bostadsföretagen och boende på Ersboda  brukade ordna en gratisdag för alla Ersbodabor.)

Jag ringde scoutdistriktets ordförande då, Gustav Sörensen från Grubbe scoutkår och frågade om han inte kunde ordnade så scouter kom och hade en scoutaktivitet. Jag fick till svar att det ville han inte, eftersom det inte gick att starta någon scoutkår på Ersboda. Det fanns ingen lokal man kunde hålla till i. Jag erbjöd mig att fixa lokal om han kom och hade en aktivitet och startade upp en scoutkår.

Så blev det. Och helt plötsligt var jag och Kjell scoutledare, tillsammans med Lisa och Christina. De två hade varit scouter som barn inte jag och Kjell. Så de kunde scouting, jag gillade barn och Kjell vara duktigt på naturen och friluftsliv.

Vi startade upp med minior och juniorscouter och självklart var vår son Andreas och Lisas dotter Kajsa med som scouter redan från början.

Lokal fick vi i en kvartersgård på Tråggränd och vi fick också ett förråd där.

Då var vi igång. På mitt första läger ute på Åstön sommaren 1988 funderade jag verkligen på "vad har jag gett mig in på?" Regn, mycket jobb, tidiga mornar, mycket program. laga mat på bygga spisar av slanor. Det var jobbigt och jag tänkte; aldrig mer! Barnen var trötta och less, det var ju deras första scoutläger också.

Men.... vad hände? när vi  kom hem och klev av bussen på Ostkroken och föräldrar och Kjell som varit hemma mötte upp pratade barnen i mun på varandra "om allt roligt de gjort. Vilket fint väder vi haft och det var det bästa de varit med om. Och vi längtar till nästa sommar för ett nytt läger". Jag funderade på om vi verkligen varit på samma läger. Men så började jag lyssna på allt positivt barnen sa och visst 17 DET VAR ETT ROLIGT LÄGER, det här gör vi om :-)

Utbildningar som fanns när vi var aktiva ledare

När vi började som scoutledare fanns flera utbildningar, ALU i tre led. Och så klart Bamsekursen för nya ledare. Bamse var i Fidodalen Bjensjön och vi skulle sova i vindskydd för första gången. Alla ledare delades in i patruller och vi fick en låda var med prylar. Stormkök, såg, yxa, mat för helgen och lite annat nyttigt. Varje patrull skulle utse en patrulledare och ett patrullnamn, samt leta en plats där vi ville ha vårt vindskydd och elden.

Spännande, sova ute i vindskydd med eld framför sig, byta av varandra som eldvakter hela natten. Det var i september och lite nattkallt.

Eldning, hugga ved använda yxa och kniv, sjukvård, stormkök på rätt sätt, stormlykta, scoutlagen och så orientering. Det var några av de saker vi skulle lära oss och framför allt "hur lär vi ut till scouterna?"

Det var lördag till söndag och söndag avslutades med orientering. Tyvärr så gick några kaxiga seniorscouter (15-18 år) vilse. Så Gustav och en ledare till fick hämta dom i Sörfors. Det var scouter som "kunde allt om orientering" 😀så det kan gå.

ALU var tre olika utbildningar en teoretisk om scouting, en friluftsliv med scouting höst och en kurs friluftsliv vinter.

När vi gick vinter-ALU så var det vintern som hade värsta snömängden på årtionden.

Vi skulle skotta fram en plats med plats för vindskydd och elden samt våra ryggsäckar. Lisa som var i min patrull och jag började skotta typ en meter ner därefter började vi trampa snön så den skulle bli hård. Då kom en av kursledarna och frågade

hmmm är ni klar nu, var tror ni elden är i morron bitti?

Vi förstod på en gång att vi skulle skotta ända ner till marken. Jag hade mardrömmar om snöskottning flera veckor efter kursen.

Men kursen var roligt och lärorik. Vi lärde oss verkligen vad man ska tänka på när man är ute med scouter på vinter.